Bezint eer u begint

Een moestuintje wordt in de media heel romantisch afgeschilderd. En natuurlijk is lekkers van je tuin ook zeker lekkerder dan uit de winkel, het geeft ook veel voldoening.
 
Bij ons moet alles biologisch gebeuren, dat houdt in geen bestrijdingsmiddelen anders dan biologische (zoals van Ecostyle) en geen kunstmest.
 
Onze moetuintjes zijn 150M2. Wij zijn een echte werk moestuin complex. Bij ons mag u niet BBq-en en of overnachten, er is dan ook geen stroom en  onze huisjes/schuurtjes mogen maximaal 2x2m zijn, dus dan is overnachten niet eens een optie.
Ook onze kasjes mogen maximaal 2x2meter zijn en  van hout of kunstof, niet van aluminium.
 
Een moestuin van dit formaat vergt minimaal zo'n 8 uur per week.
Dat is 2-3 uur per dag, al is het alleen water geven.
Komt u overdag, alleen of met meerderen kunt u het werk makkelijk verdelen.
Bijvoorbeeld komt u met uw partner is 2-3uur nog maar 1-1.5 uur per persoon "s  avonds na het werk, is men vaak druk met boodschappen, eten, dan sporten of cursussen e.d. maar uw plantjes willen ook aandacht en vooral water na een warme dag in de kas.
Kunt u alleen in het weekend dan is 21 uur verdeeld over twee dagen, ruim twee hele werkdagen omkruid wieden, dan is genieten van uw tuin er bijna niet meer bij.
 
Als u zaailingen wilt afharden op de tuin, moet u 's ochtends (voor het werk bijvoorbeeld) de plantjes naar buiten zetten en 's avonds moeten ze weer in de kas om ze te beschermen tegen de koude nachten in mei. Dit is belangrijk om de buiten plantjes te laten wennen aan de omstandigheden buiten de kas, dit gebeurt meestal vanaf 1 mei tot en met Ijsheiligen circa 15 mei, daarna is de kans om nachtvorst minimaal en is het veilig voor uw plantjes.
 
De belangrijkste moestuin momenten vallen in schoolvakanties (mei en zomer vakantie)
In mei wordt bijna alles uitgeplant en watergeven is dan elke dag belangrijk.
In de zomervakantie wordt van alles geoogst, dat is de drukste tijd van het jaar.
Daarnaast heb je in de wintermaanden ook onderhoud, zoals snoeien, kas schoonmaken en ontsmetten en dergelijke. en elke maand is het belangrijjk om onkruid te lijf te gaan. Wij hebben veel overlast van zevenblad, heermoes en akkerwinde, dit zijn hardnekkige plantjes en alleen continue uit trekken zal de overlast beperken.
 
Zelf heb ik, de webmaster, de tuin verdeeld in sier en in moestuin om onderhoud te beperken.
Er komt zoveel groente van ons veldje en dat heb ik zelf niet nodig, en leuren bij de buren wordt snel vervelend ;-)
Ik heb veel overlast van akkerwinde en ik doe elke keer als ik er  ben een rondje, ik noem het winde patrouille, maar de heermoes rukt ook op vanuit andere tuinen...Onkruid zaait zich uit, vogels verspreiden zaadjes in hun ontlasting, je houdt het nooit tegen, maar met aandacht is dit zeker te overwinnen.
Onze vereninging staat voor het bevorderen van het tuinieren in de breedste zin van het woord. Wilt u alleen sierplanten, dan mag dat natuurlijk ook.
 
Er mag machinaal water gepompt worden uit de sloot, (als u een pomp heeft) elke ochtend en om maandag, woensdag en vrijdag avond (van 18uur tot 19uur).
Op zondag mag er niet gepompt worden i.v.m. overlast naar de bewoners in de buurt.