Augustus

Tuintips augustus

Nu zaaien: sla,spinazie, landkers, bieten, radijsjes, koriander, lente uitjes, calabrese broccoli, lente groen, snijbiet, winter spinazie, winterharde japanse uien, venkel, lente kool, peterselie voor de winter en lente

 

Maïs kan al geplukt worden, dat kan men zien als de aren bruin worden, haal de aren er niet af, dat werkt ziekten in de hand.

Geef voldoende water aan alle gewassen, tomaten planten met vruchten elke dag dezelfde hoeveelheid, dit voorkomt splijten.

Pluk bonen

Rooi de uien

Pruimen kunnen al rijpen

Dek gewassen af die in de herst vruchten dragen, zoals frambozen, zwarte bessen, zodat vogels er niet bij kunnen.

Snoei de framboos terug (zomer bloeiende) nadat deze al zijn vruchten kwijt is

Selderij opaarden voor mooie witte stengels

Vroeg rijpende appels kunnen geplukt worden

Snoei zwarte bessen terug nadat de vruchten weg zijn. Haal ongeveer een kwart van de oude stammen weg.

De uitlopers van aardbeien kunnen in hun definitieve plek gepoot worden. In de herfst wordt de vrucht vorming al voorbereid. Wil je veel aardbeien, verpoot de planten dan niet té laat in de herfst.

Bevochtig de kas met water elke ochtend op warme dagen voor een goede vochtigheidsgraad in de kas en om gewassen tegen uitdrogen te beschermen.

Geef elke ochtend water aan planten in potten of groeizakken, indien nodig  nogmaals tegen de avond.

Geef minstens elke week een extra voeding bij het water geven.

Bestel alvast pootknoflook om in de herfst te poten, zo ook narcissen, hyacinten, en andere bollen.

Krent de druiven trossen om grotere druiven te krijgen, dun teveel aan trossen.

 

Nieuwe uitlopers van de druif kunt u tot het 4e blad terugsnoeien. De jonge blaadjes kunt u opgerold met een plakje kaas ertussen, heerlijk roosteren op de barbecue. Wilt u de hele zomer nog van deze lekkernij kunnen genieten, snoei dan niet alle jonge uitlopers tegelijk weg.

Wilt u grote druiven, verwijder dan ongeveer de helft van alle trosjes. Eén trosje per tak is in het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg (krenten).

Heeft u in de winter fruitbomen gesnoeid, dan verschijnen er in mei en juni zogenaamde waterloten. Dit zijn recht omhoog groeiende takjes. Vooral in de buurt van grote snoei ingrepen kunnen hele 'pruiken' ontstaan. Deze scheuten onttrekken veel voedingsstoffen en water, die de boom beter kan gebruiken. De zomer is een goede maand om ze weg te snoeien.

Verwijder overtollige vruchten van appel, peer en pruim. Dit zijn meestal de in groei achterblijvende vruchten. Op deze manier worden de overgebleven vruchten groter.

Verwen uw fruitbomen deze maand met extra 'vitaminen' in de vorm van sporenelementen en mineralen (bijvoorbeeld supplementen gemaakt van zeewier). Deze voorkomen in deze snelle groeiperiode ziekten en schimmels.

Geef fruitbomen dagelijks extra water.

Pluk de eerste abrikozen en perziken net voordat ze echt rijp zijn.

Heeft u uw moestuin bemest, omgespit etc. dan kunt u beginnen met het zaaien van diverse wintergroenten. Te denken valt aan herfstspinazie en alvast vooruit kijkend naar de winter diverse koolsoorten.

Heeft u eerder in het seizoen wortelen gezaaid, de dikste kunt u nu oogsten. Druk de vrijgekomen gaten goed dicht, het voorkomt aantasting van de wortelvlieg.

Controleer uw aardbeibed op onkruid.

Geef aardbeien (ook die in een pot) wekelijks een meststof (in het gietwater) met een hoog kali gehalte.

De aardbeien kunnen nog steeds geoogst worden. Pluk ze met het kroontje, de vrucht blijft zo langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.

Heeft u pompoenen of kalebassen, houdt ze in toom, het zijn echte woekeraars. Is het wat somber weer, help de plant dan een handje bij het bestuiven. Aan één plant bloeien zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Neem een mannelijke bloem, haal de bloemblaadjes eraf en strijk lichtjes over de stempels van de vrouwelijke bloemen. Deze kunt u trouwens herkennen aan een klein vruchtbeginsel onder de bloem.

Bij erg vochtig weer, kunnen pompoenen liggend op de natte aarde gaan rotten. Leg er ter bescherming wat stro, of minder mooi maar wel effectief een stuk piepschuim onder de vruchten.

Diverse kruiden met zaden, zoals dille, venkel, anijs, koriander en komijn kunnen nu geoogst worden en gedroogd. Kruiden die zich beter laten invriezen zijn, bieslook, peterselie of salie. Heel handig zijn kleine kant-en-klare porties, ingevroren in een ijsblokjeshouder en daarna opgeborgen in diepvrieszakjes.

Houdt het aardappelloof in de gaten en zie je enig teken van de aardappelziekte, snijd dan het loof weg en gooi deze vooral NIET op de compost hoop.

Pluk nu kruiden om  in te vriezen, in filmrol potjes of ijsklont vormpjes.