Tuin tips  Mei

Heeft u uw moestuin bemest, omgespit etc. dan kunt u vanaf begin mei beginnen met het zaaien van diverse groenten.

Controleer uw aardbeienbed op onkruid.

Geef aardbeien (ook die in een pot) wekelijks een meststof (in het gietwater) met een hoog kali-gehalte.

 Kiwi's kunnen tussen half mei en eind juni worden geplant. Plant altijd één mannelijke plant bij maximaal 5 tot 6 vrouwelijke planten. De mannelijke, bestuivende plant dient na de bloei teruggesnoeid te worden. Er zijn ook zelfbestuivende kiwi's te koop.

 Bij prunussoorten, zoals amandel, kers, perzik en pruim, kunt u voor een rijke oogst het beste nu al starten met de vruchtdunning.

Verwijder bij peren in mei en juni eventuele nabloei. Dit voorkomt een infectie met perenvuur (bacterievuur).

 Controleer uw appelbomen wekelijks op meeldauw (scheuten met wit poeder). Door aangetaste plekken meteen weg te snoeien, voorkomt u uitbreiding van deze schimmelziekte.

 Zodra bij appels de bloei voorbij is, zijn er kapers op de kust. De appelzaagwesp, de pergalmug en de pruimenzaagwesp willen hun eitjes in de bloemknoppen leggen. De larven ontwikkelden zich snel en tasten de appel aan. Die groeit gewoon door, maar het gevolg is wel een 'wormstekige' appel. Meteen biologisch bestrijden.

 Bij ribessoorten die u als haag kweekt, zoals aalbes, kruisbes en zwarte bes, knijpt u de jonge scheuten los zodra deze 10 tot 20 cm lang zijn. Op deze wijze stopt de sterke groei, waardoor er meer bloemknoppen voor het volgend jaar worden aangelegd.

 Controleer alle bessensoorten vrijwel dagelijks op de aanwezigheid van de rupsen (van de bessenbladwesp). Ze kunnen in een paar dagen uw hele struik kaalvreten.

 Kruiden kunnen nu direct in de volle grond worden gezaaid. Heeft u geen kruidentuin? Geen probleem, zaai dan eens tussen de planten in uw sierborder of zaai in potten of bakken. Vrijwel alle kruiden zijn geschikt voor diverse toepassingen en geven met hun bijzondere bladvormen een extra dimensie aan uw border.
 Heeft u keukenkruiden binnen gehouden gedurende de winter, dan kunnen ze nu weer buiten worden uitgeplant. Wilt u ze in potten houden, geef ze dan wel nieuwe aarde en eventueel een grotere pot.