Juni

Met dank aan Bakker-Hillegom en gardenersworld.com

 

 

Heeft u uw moestuin bemest, omgespit etc. dan kunt u vanaf begin mei tot half juli beginnen met het zaaien van diverse zomergroenten.

Controleer uw aardbeibed op onkruid.

Geef aardbeien (ook die in een pot) wekelijks een meststof (in het gietwater) met een hoog kali gehalte.

De eerste aardbeien kunnen al geoogst worden. Pluk ze met het kroontje, de vrucht blijft zo langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.

Kiwi's kunnen tussen half mei tot eind juni geplant worden. Plant altijd één mannelijke plant bij maximaal 5 tot 6 vrouwelijke planten. De mannelijke, bestuivende plant dient na de bloei teruggesnoeid te worden.

Eind juni kort u de toppen van de kiwi, zodat zijtakken zich kunnen ontwikkelen.

In het 2e jaar na het planten, kunt u zijscheuten horizontaal langs een trellis leiden. Hieruit ontwikkelen zich nieuwe zijscheuten, die u afknipt boven het 5e blad. Een tak met vrucht snoeien op 7 bladeren boven de vrucht. Gedurende de hele zomer dit proces herhalen.

Bij prunussoorten zoals amandel, kers, perzik en pruim kunt u voor een rijke oogst het beste nu nog de hoeveelheid vruchten uitdunnen.

Verwijder bij peren in mei en juni eventuele nabloei. Dit voorkomt een infectie met perenvuur (bacterievuur).

Controleer uw appelbomen wekelijks op meeldauw (scheuten met wit poeder). Door aangetaste plekken meteen weg te snoeien, voorkomt u uitbreiding van deze schimmelziekte.

Zodra bij appels de bloei voorbij is, zijn er kapers op de kust. De appelzaagwesp, de pergalmug en de pruimenzaagwesp willen hun eitjes in de bloemknoppen leggen. De larven ontwikkelen zich snel en tasten de appel aan. Die groeit gewoon door maar het gevolg is wel een 'wormstekige' appel. Meteen bestrijden .

Wilt u mooie en gave appels en peren oogsten, haal dan nu te dicht op elkaar groeiende vruchten met mate weg.

Bij ribessoorten zoals aalbes, kruisbes en zwarte bes die u als haag kweekt, nijpt u jonge scheuten zodra deze 10 tot 20 cm lang zijn. Op deze wijze stopt de sterke groei waardoor er meer bloemknoppen voor het volgend jaar worden aangelegd.

Controleer alle bessensoorten vrijwel dagelijks op de aanwezigheid van de rupsen (van de bessenbladwesp). Ze kunnen in een paar dagen uw hele struik kaalvreten.

Kruiden kunnen nu direct in de volle grond worden gezaaid. Heeft u geen kruidentuin? Geen probleem, zaai dan eens tussen de planten in uw sierborder of zaai in potten of bakken. Vrijwel alle kruiden zijn geschikt voor diverse toepassingen en geven met hun bijzondere bladvormen een extra dimensie aan uw border.

Ook het zaaien van pompoenen en kalebassen kan nu nog. Laat de zaden van tevoren in een bakje lauw water opzwellen. Ze zullen dan sneller ontkiemen.

Houdt er wel rekening mee dat deze planten veel ruimte opeisen. Door ze bijvoorbeeld in uw border langs stokken, of tegen een zonnige schutting of pergola omhoog te leiden, nemen ze veel minder ruimte in en kunt straks toch maanden lang genieten van dit (sier)fruit van eigen kweek.
 

 

Zaai nu buiten: radijsjes, stangbonen, broccoli calabrese, pak choi, mitsuma, courgettes, witlof, koolrabi, sla, pastinaken, franse boontjes, andijvie, rucola, erwt, bietjes.

Zet de laatste groenten vanuit kas, naar buiten, zoals tomaten, boontjes, courgettes, mais, prei en brassicas in een voorbereid “bedje”

In een oude dakgoot, kun je groente op kweken en dan de grond in “schuiven”

Bescherm gewassen, zoals aardbeien, met netten.

Geef kruisbessen en aardbeien voldoende water om de vruchten tot groeien aan te zetten.

Nieuwe opkomende takken van de framboos en kruisbes snoeien om oudere takken de ruimte te geven.

Mulch de gewassen om vocht in de grond te houden en onkruid weg te houden. (gebruik hiervoor alles wat u kunt vinden, zoals gras van u w net gemaaid gazon, onkruid dat u net uit de grond hebt getrokken, stro, grind etc.

Uien hebben extra water nodig zo ook erwten en boontjes zodra deze in bloei komen (ook siererwt)

Stop met asperges steken

Dun kruisbessen uit, neem de kleinste vruchten weg, die u gewoon kunt gebruiken voor jams e.d.

Houd een voorraadje sla, zaai elke week een aantal zaadjes om langer van verse sla te genieten ipv alles tegelijk.

Zaai koriander en peterselie, worteltjes, mini bloemkolen.

Hang oude cd’s tussen de gewassen om vogels te verjagen

Geef tomaten regelmatig extra voeding, andere gewassen mogen ook best wat extra’s hebben

De eerste aardappels kunnen de grond (of zak ;-) )

 

 


Vijver

Laat uw vijver en zijn beplanting zoveel mogelijk met rust.

Eind mei, begin juni mogen niet winterharde drijfplanten weer in de vijver gelegd worden.

Verwijder een explosie van eendekroos, met een schepnetje. Een dek van dit kroos verstikt de andere waterplanten. Keer het schepnetje om op de grond en controleer of u geen jonge kikkervisjes of salamanders heeft mee geschept, meestal kruipen ze uit zichzelf naar boven.

Vul de vijver regelmatig bij in verband met de verdamping. Doe dit in etappes, zodat het vijverwater niet teveel afkoelt.

Is het vijverwater troebel, controleer dan eerst of er voldoende zuurstofplanten zijn. Watervlooien toevoegen wil ook nog wel eens snel resultaat hebben.

Geef ook de oeverbeplanting regelmatig water.

Voor een natuurlijke uitstraling langs de randen zijn uiteraard de gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta's en de lisdodde een mooie keuze. Aanplanten van deze moeras of oeverplanten gaat eigenlijk op dezelfde manier als bij vaste planten in de border.